Lantionpohjan toimintahäiriöiden fysioterapia

(luetaan erityisfysioterapiaksi)

Lantionpohjan fysioterapiassa hoidetaan ja ennaltaehkäistään erilaisia lantionpohjan lihaksiston toimintahäiriöitä. Näitä ovat esimerkiksi virtsan- ja ulosteenpidätysvaikeudet, suolen toimintahäiriöt, lantionpohjan kipu- tai ylijännitystilat sekä yliaktiivinen virtsarakko.

Naisten lantionpohjaa heikentävät raskaus ja synnytys sekä hormonaaliset muutokset. Naisilla saattaakin esiintyä virtsarakon- tai kohdunlaskeumia sekä suorien vatsalihasten erkaumaa, joihin lantionpohjan kuntoutus useasti auttaa.

Miehillä lantionpohjan toimintahäiriöt ovat usein yhteydessä eturauhasongelmiin, lantion alueen leikkauksiin ja alaselkäkipuihin.

Tutkimisessa ja harjoittelussa käytetään lantionpohjan testaukseen tarkoitettua EMG-laitetta sekä henkilökohtaista elektrodia. Tarvittaessa fysioterapiassa käytetään myös elektroterapiaa lantionpohjan lihaksiston vahvistamiseen tai rentoutumiseen.
Fysioterapiassa opetellaan tunnistamaan ja vahvistamaan lantionpohjaa sekä keskitytään kokonaisvaltaisesti kehon ja lantionpohjan yhteistoimintaan. Lantionpohjan fysioterapiaan tarvitset lääkärin lähetteen